Gravid


Anbefalinger til dig, der er gravid eller påtænker at blive gravid –  fra Sundhedsstyrelsen 

Undersøgelse hos os foregår i hhv.:

Graviditetsuge 8-10
Graviditetsuge 25
Graviditetsuge 32

Læs om graviditeten og se animation om fosterets udvikling uge for uge i Patienthåndbogen.


Nakkefoldsskanning + booking til det

Alle gravide får tilbudt en vurdering af risikoen for Downs syndrom (trisomi 21) hos fosteret. Undersøgelsen består af en blodprøve fra dig (doubletest) og en skanning af fosteret (nakkefoldsskanning). Tilsammen kan disse to undersøgelser, når de kombineres med din alder, finde omkring 90 % af fostrene med Downs syndrom.

Downs syndrom skyldes oftest et ekstra kromosom 21. Det er den hyppigste medfødte årsag til psykisk udviklingshæmning. Downs syndrom indebærer et karakteristisk udseende og hos en del desuden misdannelser (hyppigst af hjertet og mave-tarm-kanalen) og andre problemer, eksempelvis med synet. Du kan finde mere information om Downs syndrom på Landsforeningen Downs Syndroms hjemmeside her

Før du får foretaget nakkefoldsskanning og doubletest, er det vigtigt, at du føler dig godt informeret. Det er svært at forholde sig til, hvad risiko for Downs syndrom hos dit foster betyder.

Nakkefoldsskanning

Alle fostre har i den tidlige graviditet en væskeansamling i nakkeregionen, som kaldes nakkefolden. Hos fostre med Downs syndrom er denne nakkefold oftest mere udtalt end hos raske fostre. Tykkelsen af nakkefolden kan altså være med til at belyse risikoen for, at fosteret har Downs syndrom. Nakkefolden kan måles ved ultralydsskanning i perioden fra 11 uger + 2 dage til 13 uger + 6 dage.

Hvor langt du er henne beregnes fra den første blødningsdag i din sidste menstruation eller efter en tidlig skanning. Hvis du er mere end 14 graviditetsuger henne, kan man ikke bruge nakkefoldsskanningen i sandsynlighedsberegningen.

Doubletest

Doubletesten er en blodprøve, som måler koncentration af to stoffer, der dannes i moderkagen. Niveauet af de to stoffer er oftest anderledes i graviditeter, hvor fosteret har Downs syndrom.

Det er bedst, at du får taget doubletesten i god tid, så blodprøvesvaret er klar til den dag, du skal nakkefoldsskannes. Blodprøven skal tages i perioden, hvor du er mellem 8 uger + 0 dage henne og 13 uger + 6 dage henne – men helst inden 10 uger + 0 dage.

Du bestiller tid til doubletesten samtidig med at du bestiller tiden til nakkefoldsskanning.

Risikovurdering

Nakkefoldens tykkelse og doubletesten indgår sammen med din egen alder i den samlede risikovurdering. Undersøgelserne giver ikke et endeligt ja/nej svar, men viser kun, hvor stor risikoen for at få et barn med Downs syndrom er, og om du skal tilbydes yderligere undersøgelser.

Du finder links til de fire fødeafdelinger, hvor du kan læse om undersøgelsen og klikke dig videre til tidsbestilling – her

Læs også –  Gravid undersøgelser af fosteret